Ξενοδοχείο Tolon Beach , Τολό, 21056, Ελλάδα

15' από το Ναύπλιο...

Μέρη Ενδιαφέροντος στην Πελοπόννησο

Ancient Asini

Η αρχαία Ακρόπολη της Ασίνης βρίσκεται το μικρό ακρωτήρι που ξεπροβάλλει προς την θάλασσα, μόλις 1 χλμ από το Τολό, 7 χλμ από το Ναύπλιο. Ανακαλύψεις κατά την διάρκεια των ανασκαφών δείχνουν πως η περιοχή κατοικούνταν κατά την Εποχή του Χαλκού και έφτασε να κατοικείται μέχρι και την Μυκηναϊκή, Προ-Γεωμετρική και Γεωμετρική εποχή. Σήμερα υπάρχουν δείγματα που υποδηλώνουν την ύπαρξη προϊστορικών οικισμών. Επίσης υπαρχουν ερείπια του επιβλητικού πολύγωνου κτίσματος της ακρόπολης όπως και Ελληνικοί πύργοι κατασκευασμένοι τον Μεσαίωνα.

Περισσοτερα

Ναύπλιο

Η ίδια η πόλη περιλαμβάνει πολλά ενδιφέροντα μνημεία, όπως η αποθήκη όπλων των Ενετών και το σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τζαμί στην πλατεία Συντάγματος, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, το Λιαντάρι των Βαυαρών, αυτά μαζί με άλλα κτίσματα διαφόρων αρχιτεκτονικών και εποχών δίνουν στο Ναύπλιο την υπέροχη αισθητική του, κάνοντας την πόλη αναγνωρισμένα από τις καλύτερα διατηριμένες πόλεις του 19ου αιώνα.

SEE MORE

Αρχαία Τίρυνθα

Η Αρχαία Τίρυνθα, μια πόλη που ανήκει στην Μυκηναϊκή εποχή, η περιοχή κατοικείται από προϊστορικούς χρόνους. Ακολούθησε ένας μικρός νεολιθικός οικισμός, στα μισά της 3ης χιλιετίας π.Χ.. ύστερα από ένα ακμαίο οικισμό τα πρώτα χρόνια της προ-Ελληνικής εποχής μόλις 15 χλμ βορειοανατολικά από τις Μυκήνες. Διάσημη για τα τεράστια τείχη της, τα οποία σύμφωνα με τον μύθο κτίστηκαν από τον Κύκλωπα, εξού και το όνομα 'Κυκλώπια τείχη', τα ξακουστά τείχη αναφέρονται και στην Ιλιάδα από τον Όμηρο. Η Αρχαία Τίρυνθα είναι προστατευόμενη από την UNESCO ως κομμάτι της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Αρχαίο Θέατρο Άργους

Αρχικά το μεγαλύτερο θέατρο στην αρχαία Ελλάδα, φιλοξενούσε μέχρι και 20,000 θεατές. Το θέατρο του Άργους είναι μοναδικό, μιας και είναι σκαλισμένο μέσα στο βουνό. Αξίζει μια επίσκεψη, ένα μέρος που μπορεί κανείς να νιώσει την ιστορία, ακόμη και αν δεν έχει ανασκαφεί πλήρως. Δείτε επισης την αρχαία αγορά, τα Ρωμαϊκά Λουτρά και τα ερείπια του Ναού της Αφροδίτης.

Πυραμίδα του Ελληνικού

Η Πυραμίδα του Ελληνικού, βρίσκεται στο Ελληνικό, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το Ναύπλιο. Είναι η σημαντικότερη και καλύτερα διατηριμένη πυραμίδα στην Ελλάδα. Η δομή μοιάζει με πυραμίδα διακοσμημένη με Αργολικές ασπίδες, δείχνοντας την στρατιωτική της σημασία. Μία άλλη πυραμίδα που συνάντησε ο Παυσανίας στα ταξίδια του ήταν στην Κεγχρέαι. Δυστυχώς κανένα από τα κτίσματα δεν εχεί διατηριθεί αρκετά καλά για να συγκριθεί με τις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Ο Ναός του Ασκληπιού στην Επίδαυρο ήταν ένα από τα πιο γνωστά θεραπαυτικά κέντρα του αρχαίου κόσμου. Ένας θνητός γιατρός που θεοποιήθηκε από τον Δία μετά από τον θάνατο του αφού κατάφερε να φέρει πίσω έναν ασθενή του από τον κάτω κόσμο. Ο Ασκληπιός συχνά απεικονίζεται κρατώντας ένα ραβδί και συντροφέυεται από ένα φίδι ή έναν σκύλο - συχνοί συμβολισμοί της σοφίας. Η εξουσία και η δημοτικότητα του Ασκληπιού ως ο αρχαιότερος και πιο σημαντικός θεός της ιατρικής και της ύανσης, επέφερε στο Ναό μεγάλη οικονομική άνθιση, η οποία κατά τον 4ο και 3ο αιώνα π.Χ., επέτρεψε την υλοποίηση ενός φιλόδοξου σχεδίου κατασκευής κτηρίων και μνημείων για λατρεία ενώ αργότερα οικοδομήθηκαν και κτίρια πιο κοσμικού χαρακτήρα όπως το υπέροχο θέατρο. Το ιερό αυτό ήταν ενεργό από τον 6ο αιώνα π.Χ.

Αρχαία Νεμέα

Στον τόπο της Αρχαίας Νεμέας, στον νομό Κορινθίας, όπου η μυθολογία απεικονίζει τον πρώτο άθλο του Ηρακλή, την μάχη του με το Λιοντάρι της Νεμέας, η ζωή συνεχίζεται χωρίς μεγάλες αλλαγές τις τελευταίες δύο χιλιετίες. Εδώ, στους πρόποδες των βουνών της Κορινθίας η γη είναι φυτεμένη, γεμάτη ελιές και σταφύλια, όπου βρίσκεται και ένα μικρό αγροτικό χωριό. Ο Ναός του Νεμείου Διός αν και ερείπιο ακόμη κυριαρχεί στη κοιλάδα, όπως έκανα και τα τελευταία 2,300 χρόνια. Το Στάδιο μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον αρχαιολογικό χώρο έχει αναστηλωθεί και αξίζει μια επίσκεψη. Κατά τους αρχαίους χρόνους το στάδιο διέθετε στίβο από πηλό, ένα κανάλι που παρείχε φρέσκο, τρεχούμενο νερό στους αθλητές και γραμμή εκκίνησης με ύσπληγα, έναν μηχανισμό για την δίκαια εκκίνηση των αθλητών. Σήμερα η Νεμέα είναι παγκοσμίως γνωστή στην βιομηχανία του κρασιού και μια ποικιλία από οινοποιεία είναι ανοιχτά στο κοινό για δοκιμές.

Αρχαίες Μυκήνες

Το οχυρομένο παλάτι των Μυκηνών, ανακαλύφθηκε από τον Ερρίκο Σλήμαντο 1874 και είναι από τα πρώτα δείγματα ανεπτυγμένης αρχιτεκτονικής. Η περιοχή κατοικούνταν από την Νεολιθική Εποχή (περίπου 4000 π.Χ.) αλλά έφτασε στο απόγειο της στο κέντρο των Αιγαιακών Πολιτισμών περίπου το 1400 π.Χ., όπου κυριαρχούσε ο Μινωικός πολιτισμός. Ο όρος Μυκηναϊκός χαρακτηρίζει ολόκληρο τον πολιτισμό της εποχής από το 1700-1100 π.Χ. Οι Μυκήνες βρισκονται πάνω σε έναν μικρό λόφο και απέναντι από τον Αργολικό Κόλπο. Το 1100 π.Χ. οι Μυκήνες καταστράφηκαν από φωτιά. Μετά από περίπου 100 χρόνια εισέβαλλαν οι Δωριείς από τα βόρεια, αντικαθιστόντας τον Μυκηναϊκό πολιτισμό, και η πόλη δεν βρήκε ποτέ την παλιά της αίγλη.

Αρχχαία Κόρινθος

Τα ερείπια της Αρχαίας Κορίνθου απλώνονται κάτω από τον βράχο της Ακροκορίνθου. Η Αρχαία Κόρινθος άνθισε λόγο της γεωγραφικής της θέσης στον στενό ισθμό, ανάμεσα στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό Κόλπο. Μεταφέροντας προϊόντα μέσω του ισθμού πριν καν κτιστεί η διώρυγα, παρείχε την συντομότερη διαδρομή προς την Αδριατική θάλασσα και την Ιταλία. Ιδρύθηκε την Νεολιθική Εποχή (5000-3000 π.Χ.), η ιστορία της δεν είναι πολύ γνωστή μέχρι της αρχές του 8ου αιώνα π.Χ. όπου ξεκίνησε να αναπτύσεται σε μεγάλο εμπορικό κέντρο. Μέχρι που την επισκίασε η Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. ήταν μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες πόλεις-κράτοι. Η πόλη ευδοκιμούσε μέχρι την άλωση της το 146 π.Χ. από τον Ρωμαίο στρατηγό Λεύκιο Μόμμιο. Το 44 π.Χ. ο Ιούλιος Καίσαρας έκτισε εκ νέου την πόλη της Κορίνθου ως ρωμαϊκή αποικία. Συνεπώς, τα εναπομείναντα μνημεία είναι κατά κύριο λόγο ρωμαϊκά ενώ λίγα ελληνικά απομένουν.

Διώρυγα της Κορίνθου

Η Διώρυγα της Κορίνθου συνδέει τον Κορινθιακό Κόλπο με τον Σαρωνικό. Το κανάλι είναι 6.3 χιλιόμετρα (3.9 μίλια) μακρύ και το βάθος του φτάνει τα 8 μέτρα (26 πόδια). Το φάρδος του διαφέρει, με ελάχιστη τιμή τα 21 μέτρα (69 πόδια) κάτω και 25 μέτρα (82 πόδια) ύψιστη τιμή, στη επιφάνεια της θάλασσας. Πριν την κατασκευή του, τα πλοία που διέσχιζαν την διαδρομή ανάμεσα στο Αιγαίο και την Αδριατική θάλασσα αναγκάζονταν να πλέυσουν κατά μήκος των ακτών της Πελοποννήσου προσθέτωντας έτσι περίπου 185 ναυτικά μίλια στο ταξίδι τους. Η πρώτη αναφορά για την κατασκευή της διώρυγας γίνεται από τον Περίανδρο, τύρρανο της Κορίνθου (602 π.Χ.). Μια τόσο μεγάλη κατασκευή ήταν πάνω από της τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής, έτσι ο Περίανδρος υλοποίησε την κατασκευή του δίολκου, ενός πέτρινου δρόμου από όπου, πάνω σε κορμούς δέντρων μεταφέρονταν πλοία από την μία θάλασσα στην άλλη. Ο πρώτος που σκέφτηκε σοβαρά την υλοποίηση της διώρυγας ήταν ο Καποδίστριας (1830), ο πρώτος κυβερνήτης του νεοσύστατου ελληνικού κράτους μετά την απαλευθερωση από τους Οθωμανούς. Τα έργα ξεκίνησαν στις 29 Μαρτίου το 1882 αλλά το κεφάλαιο των 30 εκατομυρίων φράγκων δεν ήταν αρκετό. Το 1890 τα έργα ξεκίνησαν για μια ακόμη φορά, από μια ελληνική εταιρία (Ανδρέας Συγγρός), με ένα κεφάλαιο των 5 εκατομυρρίων φράγκων. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε και ξεκίνησε να χρησιμοποιήται στις 28 Οκτωβρίου το 1893.

Αθήνα

Η πρωτεύουσα της Ελλάδας, η Αθήνα κυριαρχεί στην περιοχή της Αττικής και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με καταγεγραμμένη ιστορία που υπερβαίνει τα 3,400 χρόνια και με την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή να ξεκινά από περίπου την 11η και την 7η χιλιετία π.Χ. Η Αθήνα των κλασσικών χρόνων ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος που η ανάπτυξή της ήταν ταυτόχρονη με την ανάπτυξη του λιμένα Πειραιά, που ήταν ξεχωριστή πόλη πριν την ενσωμάτωσή του στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ.

Αρχαία Ολυμπία

Η Ολυμπία βρίσκεται σε μια κοιλάδα της Πελοποννήσου και κατοικείται από την 3η χιλιετία π.Χ. Τον 10ο αιώνα π.Χ., η Ολυμπία έγινε κέντρο λατρείας του Δία και πήρε το όνομά της από την οικία των θεών, το όρος Όλυμπος. Η κοιλάδα, ανάμεσα σε δύο ποτάμια ήταν γεμάτη με άγριες ελιές, λεύκες, βελανιδιές πεύκα και πλάτανους και λόγο αυτού το κέντρο του ιερού πήρε το όνομα Άλτις, το ιερό δάσος (από το άλσος). Τα κτήρια που σχεδιάστηκαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες προς τιμήν του Δία καθώς και τα καταλύματα για τους ιερείς, τα λουτρά και οι ξενώνες ήταν εκτός της Αλτέως. Παρόλο που η πρώτη Ολυμπιάδα λέγεται πως πραγματοποιήθηκε το 776 π.Χ., χάλκινες αναθηματικές φιγούρες από την Γεωμετρική περίοδο (10ος - 8ος αιώνας π.Χ.) φανερώνουν ότι το ιερό χρησιμοποιούνταν και παλαιότερα. Οι Αγώνες τελούνταν κάθε 4 χρόνια, σε μια περίοδο 5 ημερών τα τέλη καλοκαιριού. Κατά την διάρκεια των αγώνων τηρούνταν Ολυμπιακή εκεχειρία, μια παύση εχθροπραξιών ανάμεσα σε όλες τις πόλεις της αρχαίας Ελλάδας. Οι νικητές των αγώνων στέφονταν με ένα στέμμα από κλαδί άγριας ελίας που μεγάλωνε κοντά στον ναό του Δία. Το στέμμα συμβόλιζε την μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή, για την οικογένειά του και την πόλη καταγωγής του.

Μυστράς

Ο Μυστράς στέκεται ψηλά πάνω από την κοιλάδα του Ευρώτα. Περίπου στα μισά του 13ου αιώνα Φράγκοι ιππότες έχτισαν πύργους-παρατηρητήρια, από όπου μπορούσαν να υπερασπίζονται την γόνιμη γη και να ελέγχουν του ανυπότατκους κατοίκους του Ταΰγετου. Αλλά δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον Μυστρά για πολύ. Ένας Βυζαντινός βασιλιάς ανάτκησε τον θρόνο του στην Κωνσταντινούπολη το 1261 και ο Μυστράς έγινε κέντρο πολιτισμού προορισμένο να φωτίσει την τέχνη και το πνεύμα του Βυζαντίου για τελευταία φορά. Η τέχνη είναι αυτό που θα εντυπωσιάσει περισσότερο το επισκέπτη. Μερικά από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης βρίσκονται στο Αφεντικό. Στην Ιερά Μονή Περιβλέπτου παρατηρείται μια σύνθεση σπάνιας αισθητικής ποιότητας και θεολογικής σημασίας, ενώ στην Ιερά Μονή Παντάνασσας ο επισκέπτης μαγεύεται από την ποικιλία χρωμάτων των Βυζαντινών έργων. Εδώ επίσης μπορεί κανείς να βρει κάθε είδους βυζαντινής εκκλησίας όπως και δείγματα διακοσμιτικής αρχιτεκτονικής που αρμόζει σε παλάτια καθώς και αρχοντικά και κανονικά σπίτια.

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά είναι γνωστή και ως το Ελληνικό Γιβραλτάρ ή ο Βράχος, η πόλη βρίσκεται σε ένα μικρό νησί στις ανατολικές ακτές της Πελποννήσου. Το νησί συνδέεται με την ξηρά από μια μικρή γέφυρα μήκους 200 μέτρων. Ένα ισχυρό μεσαιωνικό οχυρό και όπως δηλώνει και το όνομα, προσβάσιμο από μόνο ένα σημείο.

Δελφοί

Οι Δεφλοί επίσης γνωστοί και ως το Κέντρο του Κόσμου σύμφωνα με την μυθολογία. Η περιοχή έγινε γνωστή και πλούτισε από το Μαντείο, που συμβουλεύονταν για σημαντικές αποφάσεις από όλον τον αρχαίο κλασσικό κόσμο. Καταλαμβάνει έναν εντυπωσιακό χώρο στους πρόποδες του Παρνασού, κοιτώντας από ψηλά την πεδιάδα κοντά στην ακτή και την κοιλάδα της Φωκίδας. Σήμερα είναι ένας εκτεταμένος αρχαιολογικός χώρος με την μοντέρνα πόλη σε μικρή απόσταση. Αναγνωρίζεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κωτσιομύτη στο Λυγουριό, βρίσκεται κοντά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και είναι ιδανικό για μια στάση. Είναι ιδιωτικό μουσείο που φιλοξενεί μια συλλογή απολιθωμάτων, κρυστάλλων, κοχυλιών, εργαλείων και πολλά άλλα εκθέματα. Η συλλογή από αμμωνίτες θεωρείται μια απο τις πιο πλήρης στον κόσμο.